Османи на средби со дијаспората во Швајцарија

16 март 2021

Mинистерот за надворешни работи, Бујар Османи, работната посета на Швајцарската Конфедерација ја започна со средби со повеќе наши граѓани, како и со претставници на повеќе здруженија на дијаспората на Република Северна Македонија во Вил, област околу која гравитираат поголемиот број на иселеници, која се наоѓа во кантонот, Сант Гален.

Се разговараше за различни теми од интерес на дијаспората, за нивните потреби, но и за можностите за унапредување на комуникацијата со државата, можностите за подобрување на достапноста на услугите кои ги користат граѓаните во странство, како и потенцијалите за нивно враќање во Северна Македонија.

Посебен акцент на средбата беше ставен на спроведување на Пописот 2021, кој од 1 март оваа година, се спроведува за оваа категорија на наши државјани, при што Османи ги повика на активна мобилизација и нивно учество во пописот.

Пописот е наш државен приоритет за да направиме реална слика за распоредот и дистрибуцијата на нашата дијаспора. Овој чекор на државата е можност за сите вас, кои од различни причини се имате иселено од државата, од една страна да воспоставите врска, но и да придонесете кон правилно мапирање на вашите потреби тука“, истакна Османи.

Османи ги истакна континуираните заложби на Министерството за надворешни работи за остварување на конкретна соработка со дијаспората во сите сфери од заеднички интерес, потенцирајќи дека иселениците се значаен сегмент од Северна Македонија, кои служат како мостови за соработка во земјите во кои живеат.

„Нашите политики ќе бидат ориентирани кон засилена соработка со дијаспората, додека со вашата способност, капацитет, знаење, искуство, амбиција и желба, очекувам да и помогнете на државата, што ќе биде наш заеднички успех и вистинското поврзување, заедно сплотени со иста цел за подобра и поуспешна Република Северна Македонија“, нагласи Османи.

Министерот ги запозна иселениците и со проектите кои Министерството за надворешни работи ги презема за унапредување и олеснување на комуникацијата со дијаспората, како што е проектот „Е-конзулат“, со кој се предвидува дигитализација на поголемиот број услуги кои им се од важност за нашите граѓани кои се наоѓаат во странство.

Османи утре ја продолжува работната посета на Швајцарија, при што ќе се сретне со својот колега,  сојузниот министер за надворешни работи на Швајцарија, Игнацио Касис, а ќе има и други средби со дијаспората, кои живеат во други кантони на Конфедерацијата.